torsdag 25 oktober 2007

Fårklippning och fårklippare del 2

Filmen i inlägget ovan är inte redigerad så det går faktiskt så snabbt som 1½ min att klippa ett får om man är proffs - mycket imponerande. I början ser man att Rocco lägger bukullen för sig, det är dålig ull som inte används men slängs.



Det är förstås tröttsamt att stå så här en hel dag - till sin hjälp har Rocco bland annat pannlampa och ett par speciella filtskor med snörning. De gör att han känner fårets rörelser bättre och har bättre kontroll - inte alla får tycker det är lika kul att bli klippt!



Men några av lammen står lugnt i sin box och inväntar klippningen.



Efter någon timma är många lamm klippta och de ser ut som om de forsöker vänja sig vid sitt nya utseende.



Alla lammen i denna klippomgången på väg ut - lite tvekande att börja med - men sedan springer alla på en gång.




En del av ullen från dagens klippning sorterad i säckar efter färg och ras. Ullen är fuktig (och varm) när den är nyklippt så den läggs i papperssäckar med tidningspapper mellan varje fäll. Varje får ger ungefär ett kilo ull lite beroende på ras, storlek och foder. Av detta räknar man med att få ut ungefär halvparten som garn. Mycket ull slängs för att den är av för dålig kvalite, för smutsig eller helt enkelt av fel sort - eller så finns det inte spinnerier som vill ta emot ullen. Klippningen är inte bara till för att få ull men av hygienska orsaker också. Fåren skulle nog inte överleva länge utan att klippas - om de inte är av de raserna som fäller ullen själva då.

Inga kommentarer: